Genuss festival: Praznik austrijske kuhinje u najstarijem parku u gradu (FOTO)

304

Ljubitelji austrijskih specijaliteta iz čitavog sveta, ali i lokalni gurmanski poznavaoci, na svoju gastro mapu davno su ucrtali Stadtpark i 12. po redu Bečki kulinarski festival Genuss koji je održan sredinom maja.

Kako bi upotpunili sva čula brojnih posetioca, organizatori trodnevnog festivala za scenografiju su odabrali prvi javni park u Beču, ujedno i najstariji, u kom se nalazi i najfotografisaniji spomenik u gradu – pozlaćena statua neprikosnovenog kralja valcera Johana Štrausa.

Ukupno 190 izlagača iz devet saveznih država pod belim štandovima predstavili su tradicionalna jela, namirnice  i najkvalitetnija vina i piva koje Austrija ima da ponudi.

Najbolji proizvođači hrane i pića i predstavnici porodičnih poljoprivrednih gazdinastava dokazali su da se sa posebnom pažnjom zalažu za korišćenje lokalnih sirovina i resursa, odsustvo hemijskih aditiva, upotrebu organskog semena, ekološki prihvatljivih pakovanja i slično.

Zapravo, svega onoga što je doprinelo da austrijska kuhinja postane jedna od cenjenijih na svetu.

Da bi opravdali moto festivala koji je glasio “Kulinarska raznolikost regiona”, u ponudi su se našle ukusne delicije iz Beča, Donje i Gornje Austrije, Štajerske, Tirola, Koruške, Salcburga, Vorarlberga i Burgenlenda.

Pored čuvene bečke šnicle, tafelspitza, tirolskih kobasica, štrudle s jabukama ili nudli s makom, naišli smo i na manje poznate specijalitete poput sivog makovog ulja iz Valdviertela, koruškog meda, šafrana iz Vachaua, pikantnog sira iz Vorarlberga…

Za cene i atmosferu pogledajte ostatak galerije fotografija:

(Whatsup.rs)

Preporučujemo
Komentari
Prikazujem...